Reilley-Keir
Weblog
Trials Uitleg
Tweeling geboorte
Naar Buiten
Reilley-Keir
Reilley-Keir Honden
Border Collies
Schapen
Indische Loopeenden
Schaapskudde Loenen
Welsh Pages
Clinics
Columns
Trainingsartikelen
Wat is Balans?
Waarschuwingssignaal
Rose
Train voor niets
Zint voor je begint
Een goed begin
Socialisatie
Schema Ian Hunter
Pups opvoeding/start
Pup opvoeden/trainen
Training Julie Hill
Mentaliteit
Les nemen
Working BorderCollie
Een BC uitzoeken
Een BC starten
Aanbevolen boeken
Bekeken films
Foto's
Links
Archief
Contactformulier
Website Index

Het opvoeden en trainen van een Border Collie. Beverly Lambert

Mijn jonge puppy gaat gewoonlijk met me mee naar de schapen zodra hij in staat is naar de pen te lopen. De jonge pups spelen om mij heen terwijl ik de andere honden train, tot zij op een dag opstaan en achter de schapen aangaan. Wanneer een pup begint te werken neem ik hem zo’n een keer in de week mee naar schapen totdat ze zes of zeven maanden oud zijn wanneer onze “echte” training begint.

Hoe jong ik met een puppy kan beginnen hangt af van de puppy. De meeste goed opgevoede pups zullen redelijk goed luisteren naar stemcorrecties, wanneer eenmaal het als een gek rond de schapen rennen uit hun systeem is verdwenen. Wanneer ik een hond heb die echt in de schapen springt en schade veroorzaakt dan stop ik meestal een maand of twee met die pup om te kijken of hij rustiger wordt. Wanneer dat niet het geval is, dan is er nog niets verloren, dan is hij alleen een beetje ouder wanneer hij start en beter in staat om om te gaan met de stress die veroorzaakt wordt door het feit dat hij de schapen niet mag molesteren zoals hij graag zou willen.

De eerste paar keer dat ik de pup meeneem naar de schapen sta ik alleen maar bij de schapen en probeer ik de pup aan te moedigen om buiten de kudde te blijven en niet te veel in de schapen te happen. Dit is de eerste les voor de pup. Hij leert de schapen op één plek te houden door er buitenom omheen te draaien.

Na slechts een paar lessen zullen de meeste oudere (10 – 12 maanden) puppies rustiger zijn geworden en deze les hebben geleerd. Ik kan zien of de pup dit door heeft wanneer hij de bewegingen van de schapen onder controle houdt door in balans bij ze te lopen. Ik test het balanspunt door zelf om de schapen te lopen, waardoor de hond gedwongen wordt een ander punt op te zoeken om de controle op de schapen te houden. Jongere puppies hebben veel meer tijd nodig om dit te leren. Dit is een belangrijke reden waarom de meeste mensen er de voorkeur aan geven om te wachten tot de pups een beetje ouder zijn voor ze met de hond bij de schapen gaan trainen.

Wanneer een puppy heeft laten zien dat hij les één heeft geleerd gaan we meteen door met les twee. Wanneer de pup zich beweegt om de schapen onder controle te houden, dan moedig ik hem aan om afstand te houden. Wanneer de pup te dichtbij de schapen komt zeg ik “No” en “ga terug” waarbij ik op hem toe stap. Al hij echt erg dichtbij komt, waarbij hij de schapen langs mij heen jaagt, loop ik dwars tussen de schapen door en roep “ga terug”. Ik loop tussen de schapen door en roep met zoveel kracht als nodig is om de pup “terug” te laten gaan. Het is voor mij voldoende als hij maar heel weinig terug gaat. Wat ik de puppy hier wil leren is, op mij te reageren terwijl hij werkt. Ik wil hem niet de stuipen op het lijf jagen of zorgen dat hij bang wordt voor wat ik ga doen. Dit is de tweede les.

Wanneer de puppy les één en twee heeft geleerd is de rest best makkelijk en het bestaat uit het perfectioneren van de eerste twee lessen. De puppy moet steeds meer leren hoe hij de schapen onder controle houdt. Ik help hem hierbij door hem mee te nemen en hem de schapen over het veld te laten lopen. Ik leer hem om op mij te reageren door hem steeds meer commando’s te leren die hij moet gehoorzamen terwijl hij met de schapen werkt.

Gedurende de training blijf ik steeds proberen de puppy betere manieren te laten zien om de schapen onder controle en in beweging te houden. Ik weet meer over de meest effective manieren om vee te drijven dan deze zes tot twaalf maanden oude puppy. Ik moet hem ervan overtuigen naar mij te luisteren en mijn advies over het controleren van vee aan te nemen. Door ervaring zal hij leren en zijn begrip voor schapen perfectioneren tot hij weet hoe hij schapen kan controleren en in beweging houden, wanneer hij veel druk moet uitoefenen en wanneer hij terug moet en de schapen met rust moet laten. Dit zijn geen dingen die hij bij de geboorte al weet. Dit leren zij door ervaring.

Het is geen toeval dat het eerste commando wat ik de puppy leer “ga terug” is. Het komt maar zelden voor dat een puppy niet te dicht bij de schapen in het begin. En dat wil ik ook zien. Ik wil zien dat hij graag naar de schapen gaat en er misschien één of twee wil bijten. Ik maak me veel meer zorgen over de pup die wijd om de schapen heen rent en er niet tussen wil springen.

De meeste puppies zijn geboren met een heel aardig gevoel voor balans. Dat betekent dat ze begrijpen, dat wanneer ze de schapen willen stoppen die naar het westen willen rennen, ze dan tussen de schapen en het punt waar die heen willen, moeten gaan staan. De meeste pups zijn niet gemaakt met een goed gevoel voor afstand. Dit is meer een aangeleerde vaardigheid. De pups moeten leren hoever ze van het vee vandaan moeten blijven om hun bewegingen in bedwang te kunnen houden. Hij moet ook de snelheid leren waarmee ik de schapen verplaatst wil hebben. De meeste jonge honden zouden het liefst de schapen laten lopen op een lekker Border Collie tempo, wat zo’n beetje dodelijk is voor de schapen, maar een rustig gangetje voor de hond. De hond leert dat ik een langzamer tempo wil bij de schapen. Deze lessen leren ze alleen als het gedrag is, waar ik op sta, altijd van ze eis en voortdurend beloon. Dat is de reden dat de hond vlak bij mij werkt tot hij de juiste afstand van de schapen houdt. Dan gaan we door met korte outruns, waarbij de hond op afstand van de schapen blijft. Wanneer de hond om de schapen rent om ze bij elkaar te krijgen, loop ik naar ze toe en wacht daar om er zeker van te zijn dat hij rustig naar de schapen toeloopt en in beweging brengt. Dit is de outrun, lift en fetch. Het wordt aangeleerd op een afstand van 7 tot 10 meter . Wanneer de hond dit op zeven meter perfect doet verhogen we de afstand stukje bij beetje naar 300 meter .

Zo nu en dan worden jonge honden bij mij teruggebracht of koop ik een jonge hond die ik zelf train. Deze honden zijn vaak veel wilder dan de pups die ik zelf heb opgevoed en ze luisteren minder goed naar wat ik van ze vraag op het gebied van zelfbeheersing. Ik gebruik hetzelfde proces om met ze te trainen. Ik doe les één op dezelfde manier met de meeste honden. De hond mag bij de schapen werken tot hij leert hoe hij de schapen op hun plek houdt.

Dan moet de hond leren op mij te reageren terwijl ze werken. Met honden die zich niet veel aantrekken van wat ik zeg of wil, zal ik langzamerhand mijn technieken om de aandacht te krijgen versterken, tot het de hond opvalt en uiteindelijk naar me luistert. Eerst schreeuw ik. Dan gooi ik iets naar de hond toe (een handschoen, hoed of kleine tak). Als dat niet werkt zal ik de hond aan de lijn doen en dit gebruiken om de hond te stoppen en zijn aandacht te krijgen wanneer hij werkt. In dit geval leer ik over het algemeen de hond om te gaan liggen in plaats van “ga terug”. Het maakt niet uit welk commando of welke actie de hond het eerst leert. Het belangrijkste is om de hond te leren te luisteren naar de trainer terwijl hij bij de schapen werkt. Wanneer zij dat hebben geleerd is de rest relatief makkelijk.

Vertaling door Reilley-Keir met toestemming van de auteur.

 

Reilley-Keir Border Collies
info@reilley-keir.com